Ученическа екскурзия до Велико Търново, Арбанаси и Дряново

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

 

Ученическа екскурзия до Велико Търново, Арбанаси и Дряново.

 

Велико Търново е град, намиращ се в Северна България, център на едноименната област и Северен централен регион. Градът е столица на Втората българска държава и благодарение на богатото си културно-историческо наследство е важен туристически център.

Арбанаси е село в централна Северна България. Намира се на 5 км североизточно от Велико Търново, на високо плато, разделящо старопрестолния град от съседната Горна Оряховица.

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта.

 Дряново се намира на границата между Великотърновска и Габровска област. Разположен е всред красивите и заоблени хълмове на Централен Предбалкан.

 1 ден: 8:00 часа тръгване по маршрут София-Велико Търново.

Настаняване в хотел две звезди в гр. Велико Търново.

12:30 – Обяд.

14:00 – Разходка и разглеждане на забележителностите, паметниците на културата и посещение на Регионалният исторически музей и Архитектурно-музейният резерватЦаревец“.Крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството.

19:00 – Вечеря. Свободно време.

2 ден: 8:00 – Закуска.

9:00 – Тръгване за село Арбанаси и разглеждане на Арбанашките църкви, манастири и къщи.

Църквата “СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ”
Църквата “Св. Aрхангели Михаил и Гавраил” е най-голямата в живописното село Арбанаси, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тя се състои от олтар, наос (мъжко отделение) с триконхална форма, притвор (женско отделение), параклис “Св. Параскева” и галерия.

Църквата “РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО”
“Рождество Христово” е една от най-старите църкви в архитектурния резерват Арбанаси. Строена е в края на 16 и началото на 17 век. Състои се от наос (мъжко отделение), притвор (женско отделение), галерия заобикаляща ги от север и запад, а на изток завършваща с параклис “Йоан Кръстител”.

ХАДЖИИЛИЕВАТА КЪЩА
Хаджиилиевата къща е строена през втората половина на XVII век и е прекрасен образец на възрожденската архитектура от този период. Тя е каменна в приземния си етаж. Тук се намират обширни мазета, предназначени за складирани на стоки и храни, яхър, скривалища за укриване на хора и скъпоценности.

КОСТАНЦАЛИЕВАТА КЪЩА
Костанцалиевата къща също е част от архитектурния резерват Арбанаси. Строена през XVII в., тя е реконструирана няколко пъти. Къщата е двуетажна, с типична за този край възрожденската архитектура. Подредбата й илюстрира бита и културата на българина от този период.

МАНАСТИР “Св. Николай Чудотворец”
Манастирът “Св. Николай Чудотворец” е основан по време на Втората българска държава – времето на Асеновци. През 1393 година е разрушен от турците при завладяването на Велико Търново. Близо три века след това, манастирът е отново въздигнат.

МАНАСТИР “УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”
Това е втория манастир, който се намира в с. Арбанаси, заедно с манастирът “Св.Николай”. Той е по-малък и е построен в северозападната част на селището. Представлява комплекс от черква, жилищни сгради и параклис.

 Късен следобед: Връщане във Велико Търново.

19:00 – Вечеря. Свободно време.

3 ден: 8:00 – Закуска.Освобождаване на хотела и отпътуване за гр.Дряново.

Разглеждане на църквата “Свети Никола”. Храмът “Св. Никола” е сред първите самостоятелни строежи на майстор Колю Фичето. Построен е през 1851 г., върху основите на по-стара църква. Това е първият опит на Колю Фичето да въведе свой собствен стил, което е изразено особено ясно при оформянето на фасадите.

Мостът на Колю Фичето над река Дряновска ,който  е построен от Колю Фичето в средата на ХІХ век.

Икономова къща – тя е една от двете напълно запазени къщи, дело на майстор Колю Фичето (другата е т.нар. “къща с маймунката” във Велико Търново.

Исторически музей Дряново – музеят съхранява историческото и етнографско наследство на дряновския край. В него е изложена постоянна експозиция “Колю Фичето – живот и творчество”.

Часовниковата кула в Дряново – тя е построена е през 1778 г. Представлява висока центрична постройка, съчетана от три степенувани във височина размери и тела.

15:00-Отпътуване за София и пристигане привечер към 19:00 часа.

 

ЦЕНА: 150.00 лв.

 

Цената включва :  транспорт с лицензиран автобус; екскурзоводско обслужване; медицинска застраховка;2 нощувки ,2 закуски и 2 вечери.

 

Цената не включва: входните такси на посещаваните обекти – около 15 лв.и разходи от личен характер.

Ученическа екскурзия до Велико Търново, Арбанаси и Дряново
5 (100%) 1 vote

Свържете се с нас :