Турция

турция

Полезна информация за Турция.

Официално Република Турция е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% — на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров.

Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Азиатската и европейската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфор и Дарданели.

Населението на Турция наброява над 70 милиона души. Етническите малцинства включват албанци, араби, босненци, чеченци, грузинци, кюрди и др.

Турция е една от основните туристически дестинации за българи – поради близостта си до България, богатото си историческо наследство и изобилието на добре уредени курорти.

Главни туристически центрове на страната са Истанбул, Анталия, Бодрум, Мармарис, Измир и други. Силно развити са морският, културният и спа туризма.

Истанбул или Цариград , чието първо историческо име е Византион, наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция, представляващ икономическото, културното и историческото сърце на страната.

Преди градът е бил разположен само в Европа, но сега е разположен на два континента. Източната част е в Азия, а Западната — в Европа. На юг се простира Мраморно, а на север — Черно море.

Карта на Турция

Истанбул е град с вековна история и затова и местата, които могат да се посетят, са много. Ето някои от тях:

 1. Света София – Е една от най-големите и величествени църкви в Света в продължение на много векове.Изградена е през 532 г. от Юстиниян I, върху руините на стара църква. През 1453 г. е превърната в джамия след като турците завладяват града.
 2. Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)– По поръчка на султан Ахмед I в началото на 17 век се построява “Синята джамия” . Целта на султана е била да надмине по красота и размери  Света София, джамията има 6 минарета. Нарича се Синя, заради цвета на порцелановите плочки, с които е украсена.
 3.  Площадът “Хиподрум” – Се намира пред джамията на “Султан Ахмед”. Тук мойе да се види Фонтанът на Вилхелм ІІ, Змиевидната колона, Египетският обелиск и Колоната на Константин.По времето на Константин I Велики това мястото се е използвало за надбягвания с коне, от там идва и името му.
 4. Топкапъ– В продължение на 400 години се използва за резиденция на Османските султани  до 1853 г., когато тогавашният султан се мести в двореца Долмабахче – строен в европейски стил. В наши дни Топкапъ е музей, в него се съхраняват богати колекции и скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете. Неотстъпващ по нищо от други известни кралски резиденции като екстравагантния Версайски дворец и виенския дворец Шьонбрун, Топкапъ изпъква с човешките си пропорции, забележимите интериори и благоразумен план.
 5. Босфора – Разходка с корабче е задължителна за всеки посетител на Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по Босфора.
 6. Златният рог –залив  на границата между Босфора и Мраморно море с дължина 12,2 км, ширина 92-120 м и дълбочина 47 м. Около Златния рог се намират различни квартали на Истанбул.
 7. Кулата Галата , също наричана и Кулата на Христос – е разположена в близост до площад „Таксим“ в Истанбул, Турция, в северната част на залива Златен рог.
 8. Археологическият музей на Истанбул. – В него са поместени богати и разнообразни колекции и предмети на изкуството, облекла на султаните, гръцки статуи, египетски артефакти, турски фаянс, които показват ,че когато Османската империя е грабила и завладявала държави го е правила с вкус.
 9. Капалъ чарши – Най-известният покрит пазар в Турция. Заслужава си да се види заради огромното количество златарски магазини и покритите му алеи. Всеки ден на Капалъ чарши се излагат над три тона злато.
 10. Желязната църква Свети Стефан –  Българска православна църква, построена е в края на 19 век, направена от готови железни елементи.
 11. Дворецът Долмабахче-намира се в европейската част на града. Построен е в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора. Днес дворецът е музей.

Вижте още информация за Турция!

Турция
5 (100%) 1 vote

Други екскурзии - етикети:  , , ,

Свържете се с нас :