Каламбака

Kalambaka

ГРАД КАЛАМБАКА

 

В западния край на тесалийската равнина, където започват първите възвишения на Пиндос, сгушена в подножието на внушителните метеорски скали, се простира Каламбака. Става дума за доста древен град, който според сведенията на историците Стравон и Ливиос, е бил известен с името “Егинион”. През 167 г пр.Хр. Ромейските завоеватели го разрушават, но оцелелите жители успяват да възстановят града, който в продължение на още дълги години се радва на разцвет. Около 11 век хрониките започват да го споменават с името “Стаги”, досущ като християнската епископия със същото наименование, чийто център става. По-късно, по времето на турското владичество, жителите започват да наричат града “Каламбак”, епископията обаче запазва старото си име, до момента на сливането си с епископията на Трикала през 1899 r., когато започва да се нарича “Епископия на Трики и Стаги”. Описание на стара Каламбака намираме в пътеписите на шведа J. J. Bjornstahl, който посетил града в 1779 г.: “След около три часа езда, стигнахме до гръцкото село Стаги, наричано от турците “Калабак”, където има дeсет християнски черкви и нито една джамия… Посетихме седалището на Митрополита, до което можеш да се изкачиш само с цената на неимоверни усилия. Християните от областта са принудени да строят подобни трудно достъпни жилища, за да гарантират сигурността си. Митрополитът не беше в къщи. Заради опасността от албанците, той се бе оттеглил на по- сигурно място, в манастира “Свети Стефан”. Тъй като селото е разположено в самото подножие на най-стръмните и високи скали, изкачването от една каменна грамада на друга е много трудно и опасно. Скалите са почти отвесни и невероятно високи. Обемните каменните монолити са наредени един над друг, подобно на колони…”
А Николаос Магнис, който посещава Каламбака близо век по-късно, малко преди 1860 г., пише: “Стаги, наричан в древността Гомфи, а днес известен като Каламбака.  Християнска област с близо двеста и петдесет къщи, разположена на три часа път от Трикала, с епископски трон, подчинен на Митрополията в Лариса. Селото е близо до границите с Епир, в подножието на Пиндос, на левия бряг на река Пиниос.”
Изключително интересен обект в града е катедралният храм на епископията на Стаги, посветен на Успението на Света Богородица. Той е построен между 10-и и 11-и век върху основите на разрушен раннохристиянски храм и има архитектурата на трикорабна базилика без купол. Най-голямата ценност на храма е неговият мраморен амвон, единствен по рода си в цяла Гърция. Той е разположен в самия му център, срещу Царските Двери и привлича вниманието на посетителите с внушителната си архитектура. По стъпала от двете противоположни страни духовният пастир се изкачва високо, така че всички да могат да го виждат и да слушат Божиите слова. Изящни стенописи от 12-и век, както и по-късни, от 1573 г., дело на духовниците Кириазий и Неофит, син на великия критски зограф Теофан, украсяват вътрешността на храма. Състоянието им днес е забележително добро, както и това на изящния иконостас. В притвора е изписана грамотата на император Андроник (1330 г ), която удостоверява привилегиите на епископията на Стаги, както и булата на Патриарха на Константинопол Андоний (1393 г.). В олтара светият Престол е покрит от мраморен антимист, а в задната част се намират владишките тронове, предназначени за отдих на висшите духовници. Точно под тях е разположена голяма крипта, в която са намирали убежище християните по време на нападения на друговерци и разбойници. Днес  Каламбака  предлага  на посетителите, дошли да се поклонят в Метеора (разположен едва на пет километра) прекрасни хотели с всички съвременни удобства. Градът е рзположен на 21 км от Трикала, на 83 км от Лариса, на 105 км от Янена, на 140 км от Волос, на 285 км от Солун и на 326 км от Атина. Населението на област Каламбака, която се състои от едно кметство, пет общности и осемдесет и един квартала, възлиза приблизително на 32 000 жители.

Каламбака
5 (100%) 1 vote

Други екскурзии - етикети:  ,

Свържете се с нас :