Eкскурзия до Априлци,Троян и Тетевен

Априлци

                                            ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

 

 


 

Град Априлци се намира в планински район. Разположен е в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина — връх Ботев, недалеч от връх Марагидик.

Априлци е град, създаден чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г. Името Априлци се избира в чест на героичните събития по време на Априлското въстание.

Троян се намира в планински район. Разположен е по течението на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. Троян възниква през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Името си получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през 1 – 2 век от н.е.

 Тетевен се намира в планински район, в полите на Стара планина между върховете Острич, Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен. През града минава река Вит. Тетевенският край е бил населен още от най-древни времена, а първите предметни доказателства за това датират от II — IV век. Едни от първите обитатели на местността са тракийското племе серди. За пръв път името Тетевен се споменава в открит писмен материал от 1421 година.

 1 ден: 8:00 часа тръгване по маршрут  София-Априлци.

11:30 –Пристигане в гр.Априлци. Разходка и разглеждане забележителностите на града.

Кръста на Априлци Внушителен със своя размер от 34 м, вижда се отдалече, както през деня, когато слънцето се отразява в него, така и през нощта , когато свети над целят град.

Църквата “Света Петка Параскева” в кв. Ново село град Априлци е паметник на културата с национално значение. Построяването на църквата се отнася към епохата на ранното Възраждане, някъде около 1814 г. Тя е част от типичен църковно – училищен Възрожденски комплекс.

Девически манастир “Света Троица” в квартал “Ново село” на град Априлци. Основан е през 1830 г. като семеен манастир.Включва еднокуполна черква и параклиса “Св. Иван Рилски”. През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител.

17:00 – Тръгване за гр.Троян и настаняване в хотел две звезди.

19:00 – Вечеря.Свободно време.

2 ден: 8:00 часа – закуска.

9:00 часа – Разглеждане забележителностите на града, Архитектурен комплекс “Нунки” – с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил и посещение на:

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства — уникален за страната музей, който се намира в центъра на Троян. Експозицията представя следните основни теми: керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Най-старите експонати са от X — IX век пр.н.е. – предмети от тракийски могилен некропол, открит до Троян.

♣ Троянски манастир “Успение Богородично” – Основан е не по-късно от края на 16 век.

Манастирът, който е трети по големина в България, е разположен живописно на брега на река Черни Осъм до село Орешак, на 10 км от Троян.

Късен следобед: Връщане в Троян.

19:00 – Вечеря. Свободно време.

3 ден: 8:00 – Закуска.Освобождаване на хотела и отпътуване за Тетевен.

♣Разглеждане на град Тетевен,който обединява в себе си красотата на заобикалящата го природа с извисяващите се хълмове и върховете Петрахиля, Острич, Червен и Равни камък (станали свидетели на много исторически събития), прохладния бриз на река Вит, както и духът на отминалите векове, витаещ в множеството културни паметници, старобългарска архитектура и непокътнати от времето обичаи и нрави и посещение на:

  Тетевенски исторически музей- Музеят е разделен на три основни експозиции: Археология, Етнография и Възраждане, представящи историята на града и региона от Античността до Освобождението на България. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

17:00-Отпътуване за София и пристигане привечер към 19:00 часа.

ЦЕНА: 150.00 лв.

Цената включва :  транспорт с лицензиран автобус; екскурзоводско обслужване; медицинска застраховка;2 нощувки ,2 закуски и 2 вечери.

Цената не включва: входните такси на посещаваните обекти – около 15 лв.и разходи от личен характер.

Eкскурзия до Априлци,Троян и Тетевен
3 (60%) 2 votes

Свържете се с нас :