Цари Мали град – екскурзия за един ден

Цари Мали Град-село Белчин

Еднодневна екскурзия до Цари Мали град

Разходка за един ден в историческият комплекс Цари Мали град българското чудо на 2013-а година. Дати: 21.05; 11.06; 25.06; 09.07; 23.07; 13.08; 10.09; 24.09; 08.10.2016 г. Цена: 25 лв.

 

 

Туристическа Програма:
Нашата екскурзия до Цари Мали град ще започне в 7:30 от пл.Ал.Невски,откъдето ще отпътуваме за село Белчин, което е разположено между планините Витоша, Верила, Рила и Плана. Поради местоположението си село Белчин се слави с прекрасната си природа и чист въздух, както и с минералните си извори. От там ще продължим с пешеходен преход (около 30мин по стръмна, чакълеста пътека) към хълма Св. Спас, който е разположен по билото на Верила планина и е неизменна част от вековната история на района, където наскоро беше завършен проекта на късно античната крепост – Цари Мали град. Цари Мали град се състои от крепост с параклис и е впечатляващ комплекс, заемащ площ от над девет декара. Легендите говорят, че на този хълм се е криело голямо старинно селище, известно като Цари Мали град, което се предполага, че означава „Малък Цариград“. Ще имаме възможността да разгледаме напълно реставрираната църква Св. Петка, която е част от комплекса, както и възстановени оригинални експозиции от римски стенобитни оръдия и военни доспехи, подкови, звънци и много други артефакти от античността. Свободно време за разходка в района, като специалната атракция за по-малките е въженият мост, а в непосредствена близост до комплекса има детска площадка.

След приятната разходка в Цари Мали град ще се отправим към Сапарева баня, където ще  посетим единствения гейзер в България с температура 103 ºС. В древността си Сапарева баня се е наричала Германея и е известна с това, че там е роден един от великите пълководци на византийската империя- Флавий Велизарий. Свободно време за разходка.

Следващата забележителност, която ще разгледаме е Овчарченски водопад “Горица“, намиращ се в северното подножие на планина Рила. Това е най-ниско разположения водопад в планината Рила. До него ще стигнем по живописна еко пътека с продължителност около 40 мин. Ще посетим и Ресиловски манастир “Покров Богородичен” – намиращ се на около 1.5 км от село Ресилово в подножието на Рила планина. Ресиловският манастир е основан през 1932 г. Обновен и разширен е през 1995 г. Манастирът е постоянно действаща женска обител, която се състои от църква, жилищни и стопански сгради. Малко преди входа за манастира отдясно могат се видят аязмото и параклис “Св. Дух”. Отпътуване за София, пристигане вечерта.

Цената включва:

  • транспорт с лицензиран автобус
  • посещение на Цари Мали град
  • посещение на Овчарченски водопад “Горица“
  • посещение на Ресиловски манастир
  • екскурзоводско обслужване
  • медицинска застраховка

Цената не включва:

  • разходи от личен характер
  • входна такса за историческия комплекс Цари Мали Град – 4 лв. за възрастни и 2 лв. за деца и пенсионери

Туристическата агенция си запазва правото на промени в маршрута по независещи от нея причини.

Цари Мали град – екскурзия за един ден
4.25 (85%) 4 votes

Свържете се с нас :