Екскурзия до традиционният събор в село Гела

Гела

ЕКСКУРЗИЯ ДО с. ГЕЛА

РАЗХОДКА В ЧЕПЕЛАРЕ И ШИРОКА ЛЪКА , ПОСЕЩЕНИЕ НА ТРАДИЦИОННИЯТ СЪБОР В с. ГЕЛА И НАДСВИРВАНЕТО НА СТОТЕ ГАЙДИ

ЦЕНА: 42.00 лв.

ДАТА: 02.08.2014 – 03.08.2014 г.

Традиционният събор в село Гела съживява Родопа планина.

Да станем част от станалия вече традиционен събор и да се насладим на Родопските гайди, хора и песни. Да се насладим и на гайдарското надсвирване с музиканти от цялата страна и чужбина. По време на събора се пекат прочутите родопски чевермета и се провеждат срещите на големите родове от близките села и махали. Всяко лято се провежда Национално надсвирване с гайди през първата събота и неделя на месец август.

Гела (изговаря се Гела̀, до 1900 г. е било към село Широка лъка) е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Основаването на селото се губи в древността, но се знае, че е основано от траките. До него има тракийска крепост Градище. Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло. Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е опожарен през 17 век и е сринат със земята. В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребан глава на православна църква – в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра преди да изчезне. Разкопките до църквата показват наистина гроб, в който може да се седи, но празен. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан  на мястото на заточението си, което е едва на 20 километра от село Гела, а личността намерена в гроба, според местните е носела отличителните знаци на патриарсите.

 

Програма:

1ден:

Отпътуване в 7:30 часа от площад “Александър Невски”за Чепеларе.Разходка из града-около  един час.Отпътуване  за Широка лъка.Селцето е известно с автентичните къщи, амфитеатрално „накацали“ на двата бряга на Широколъшка река, „гърбавите мостчета“ и ниския плътен глас на каба-гайдата . Отпътуване към с. Гела, където надсвирването на 100-те гайди вече е в разгара си.Много палатки се разпъват  по поляните,сред които има много компании от всякаква възраст

2ден:

Прелива в традиционния  Илинденски събор на Гела. Следобяд отпътуване за София. Пристигане вечерта.

 

Цената включва:

  • транспорт с автобус
  • туристическа програма в Чепеларе и с. Широка Лъка;
  • посещение на с. Гела и събор “Илинден” – надсвирването на 100-те гайди
  • екскурзоводско обслужване

 Цената не включва:

  • нощувка
  • Разходи от личен характер
  • туристическа застраховка

Туроператор “Еко Тур Къмпани”ООД е застрахована по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма в застрахователна компания ЛЕВ ИНС със застрахователна полица №21320001/ 0023741/  19.03.2013г. Лиценз за туроператор № РК-01-7054\26.02.2013г.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата .

Екскурзия до традиционният събор в село Гела
5 (100%) 3 votes

Свържете се с нас :